Kaldırma Araçları Periyodik Test ve Kontrolü

Home/Kaldırma Araçları Periyodik Test ve Kontrolü
Kaldırma Araçları Periyodik Test ve Kontrolü 2017-06-04T13:27:21+00:00

Resmi Gazete Tarihi: 25.04.2013 Sayısı:28628

Kontrol Periyodu:

Kaldırma makineleri ve araçlarının test ve kontrolleri, her çalışmaya başlamadan önce operatörleri tarafından ve çelik halatlar, zincirler, kancalar, sapanlar, kasnaklar, frenler ve otomatik durdurucular, (Standartlarda süre belirtilmemişse) YILDA BİR yapılmalıdır.

Yapılan Test ve Muayene Adı:

Köprü Vinç Periyodik Kontrolü,
Tavan Vinç Periyodik Kontrolü,
Monoray Vinç Periyodik Kontrolü,
Pergel Vinç Periyodik Kontrolü,
Kule Vinç Periyodik Kontrolü,
Mobil Vinç Periyodik Kontrolü,
Gırgır Vinç Periyodik Kontrolü,
Araç Üstü Vinç Periyodik Kontrolü,
Caraskal Periyodik Kontrolü,
Yük Asansörü Periyodik Kontrolü,
Dış Cephe Asansörü Periyodik Kontrolü,
Forklift Periyodik kontrolü,
Lift Periyodik Kontrolü,
Transpalet Periyodik kontrolü,
Halat & Sapan Kontrolleri,
Platform Periyodik Kontrolü,
Yürüyen Merdiven ve Yürüyen Bant Periyodik Kontrolü,
Tezgâhların Periyodik Kontrolü.

PERİYODİK KONTROLLERİ KİMLER YAPABİLİR?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’ne göre basınçlı kapları, kaldırma iletme ekipmanlarını, yangın ve havalandırma tesisatlarını makine mühendisleri ve makine teknikerleri, elektrik tesisat kontrollerini, paratoner ve topraklama testlerini Elektrik ya da Elektrik – Elektronik mühendis ve teknikerleri periyodik muayeneyi yapmaya yetkili kişilerdir.

Basınçlı kapların ve mekanik tesisatların periyodik muayeneleri, tahribatsız muayene yöntemleri ile yapılması gerektiği durumlarda muayene personelinin TS EN ISO 9712 standardına göre eğitim almış mühendisler ve aynı eğitimi almış teknikerler tarafından yapılabilir.

Muayene yapacak kişi ya da kuruluşlara akreditasyon, yetkilendirme ve eğitim zorunluluğu getirmeye Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilidir.

Birçok işletme, şu an yönetmelikte Akreditasyon şartı aranmazken periyodik muayenelerini 17020 muayene kapsamına sahip A tipi muayene kuruluşlarından talep etmektedir. TÜRKAK tarafından akredite edilen kuruluşlar, kalite yönetim sisteminin, muayene esnasında kullanılan her türlü ölçme ve kontrol cihazlarının ve eğitimli personellerinin sürekli denetlenmesi işletmeler tarafından güven verici olma sebebi ile tercih edilmektedir